OM MATERIAL

Vi garanterar äktheten i alla smycken vi levererar. Samtliga smycken hos SAFIRA av ädel metall bär stämpel som garanterar smyckets innehåll. Beställer du en vigselring med diamanter medföljer alltid ett skriftligt certifikat. Köper du förlovningsringar eller vigselringar i guld från oss får du ringar av hög kvalitet som är tillverkade i Sverige.

Guld

Finguld som ursprungligen bryts i gruvor under jord är en mycket mjuk ädelmetall. På grund av detta legerar man alltid guldet med andra metaller. Beroende på hur guldet legeras framtas olika egenskaper och färger hos metallen. Finguld anges i halten 24 karat, vilket är 100% guld. Legeringen 18k innebär 75% finguld och 25% andra metaller. Sedan år 1988 är det i Sverige även tillåtet att saluföra 14k och 9k som äkta guld, vilket är 58,5% respektive 37,5% guld. Innan dessa bestämmelser var det ej tillåtet att saluföra guld som hade en halt under 18k som "äkta guld".

De mest framstående och populäraste legeringarna av guld i Sverige är rödguld, vitguld och roséguld. Köper du förlovningsringar eller vigselringar från oss i guld får du ringar av hög kvalitet som är både tillverkade i Sverige samt gjort av guld som är utvunnet i Sverige.

Färger:

Material ringar

Den äldsta och mest förekommande legeringen som förknippas med guld i Sverige är rödguld, som har en gul färg. Rödguld är en legering som består av finguld, koppar och silver. Vitguld, vilket har en vitgrå färg, är en legering av guld, palladium, koppar och silver. Det är vanligt att man rhodinerar vitguld. Det innebär att man ytbehandlar metaller med Rhodium för att få en skinande yta med lyster. Vitguld som ej rhodineras (dess ursprungliga färg) har en något mörkare och mattare ton. Samtliga vitguldsringar hos SAFIRA rhodineras per standard (om inget annat anges). Rosa guld, även kallat roséguld, består huvudsakligen av en legering innehållande finguld och koppar. Det är mängden koppar i denna legering som framhäver den rosa färgen. Roséguld är uppskattat för sin levande färg och har samtliga positiva egenskaper som vårt kära rödguld.

Silver

Ädelmetallen silver är i modern tid mycket populär och även den mest använda metallen för smycken. Silver är populärt delvis för den vackra vitaktiga färgen men även för att metallen är mjuk och relativt enkel att arbeta med som guldsmed. SAFIRA’s smycken och ringar tillverkas antingen i 925 Sterling Silver, vilket är 925/1000 delar finsilver eller i 935 silver. I folkmun är 925 Sterling Silver ”äkta silver” och är idag den legering som är mest förekommande bland smycken. Silver är som andra ädelmetaller känslig för slitage då metallen är mjuk. Inga av SAFIRA’s smycken innehåller Nickel, Kadmium eller andra vanliga allergiframkallande ämnen.

Palladium 

Palladium är en nygammal ädelmetall inom smyckesbranschen. Den användes ursprungligen som alternativ till vitguld. Palladium har blivit väldigt uppskattat den senaste tiden. Den har liknande egenskaper som platina och vitguld men till ett betydligt lägre pris. Vi har Palladium-smycken i Palladium 500 och Palladium 950, med palladium och resten i huvudsak silver. 

Titan

Titan är ett lätt material som ger en helt annan känsla, lätt i materialet men hård på ytan och med en vackert grå färg. Vårt Titan är ett rent, allergifritt och ej magnetiskt titan.

Äkthetsstämplar 

Smycken ska bära äkthetsstämpel som garanterar dess legering. SAFIRA följer SWEDAC's (via Sveriges tekniska forskningsinstitut) föreskrifter om kontrollstämpling av ädelmetaller.

Se exempel på äkthetsstämplar nedan.

Äkta Silver / 925 Sterling Silver - Består av: 925/1000 delar finsilver - Bär äkthetsstämpel: [925]

Äkta Silver / 935 Sterling Silver - Består av: 935/1000 delar finsilver - Bär äkthetsstämpel: [935]

9k Guld - Består av: 375/1000 delar finguld - Bär äkthetsstämpel: [375] eller [9k]

14k Guld - Består av: 585/1000 delar finguld - Bär äkthetsstämpel: [585] eller [14k]

18k Guld - Består av: 750/1000 delar finguld - Bär äkthetsstämpel: [750] eller [18k]

Palladium 500 - Består av: 500/1000 delar palladium - Bär äkthetsstämpel: [PD500] eller [PD

Palladium 950 - Består av: 950/1000 delar palladium - Bär äkthetsstämpel: [PD950

Kirurgiskt Stål / Stainless Steel - Fritt från allergiframkallande ämnen - Bär äkthetsstämpel: [SS 316L] eller [SS]

Titan - Fritt från allergiframkallande ämnen - Bär äkthetsstämpel: [Ti