Om Schalins ringar

Schalins Ringar

Svensktillverkade guldringar för förlovning, bröllop, fest och vardag sedan 1944.

Schalins Ringar har sedan 1944 tillverkat ringar i kärlekens tecken till hela svenska folket. Mycket har hänt sedan starten i den lilla familjebutiken. Schalins strävan efter att ständigt utveckla sig, samt kunniga och hängivna medarbetare har gjort att de idag är en av Nordens största ringtillverkare. Företagets affärsidé har blivit framgångsrik, att förena traditionellt hantverk med modern teknik. Tillsammans har Schalins lyckats uppfylla de krav våra kunder har ställt vad gäller pris, kvalitét och leveranskapacitet. Schalins Ringar är synonymt med svensk design, svensk tillverkning och högsta kvalitet. Guldet till Schalins smycken smälter de själva sina egna ugnar på ett traditionellt sätt. Vid produktionsanläggningen i hjärtat av Sverige sköter deras skickliga hantverkare allt från design, legering, juvelfattning, puts och gravyr. För att säkerställa högsta kvalitet anlitas inga underleverantörer i produktionen. Miljön betyder mycket och därför anstränger Schalins sig extra mycket för att miljöpåverkan blir minsta möjliga i alla led av produktion.

Kvalitet

När Schalins tillverkar din ring, gör dem det från grunden med början från den dag du beställer den. Schalins använder sig inte av ringar i lager utan din ring tillverkas först när din beställningen är gjord. Schalins ringar tillverkas i olika metaller. Välj mellan guld i 18K, 14K, 9K, palladium 500 eller silver 935. Schalins har även ett sortiment av titanringar.

En ring från Schalins är ett svenskt hantverk. Alla Schalins ringar tillverkas helt från grunden i deras anläggning. Schalins smälter och legerar guldet själva, vilket ger full kontroll på innehåll och kvalitet. Sveriges Tekniska Forskningsinstitut (SP) kontrollerar kvalitén. Schalins infattar själva samtliga diamanter vilket borgar för högsta kvalitet.

Ansvarsstämpel

För att vara säker på att du får en äkta Schalinsring kan du göra tre kontroller. Se efter att din ring är försedd med nedanstående stämpel, karatgravyr och certifikat.

Namnstämpeln

SCH, SCHALINS (eller BÖS) visar att det är Schalins som är tillverkaren.

Kattfoten

visar att guldet genom kontinuerliga oberoende tester är kontrollerat av Sveriges Tekniska Forskningsinstitut (SP). Detta är dock en äldre stämpel som blir alltmer ovanlig.

18 K

visar att ringen innehåller 18 karat (75 % finguld). Denna stämpel används i Schalins 18K ringar som säljs på SAFIRA.

Caratgravyr

Ringar infattade med diamanter ska alltid vara försedd med en caratgravyr inuti ringen. Den visar hur många carat som ringens diamanter håller. Ex. 0,24 betyder att ringen är infattad med diamanter med en sammanlagd caratvikt motsvarande 0,24 carat.

Certifikat

Guldringar med diamanter från Schalins Ringar levereras alltid med ett certifikat ifyllt av Schalins Ringar, där de anger karathalt på guld samt kvalitet och caratvikt på diamanterna samt leveransdatum. Certifikatet är en värdehandling, spar det! Om ringen saknar certifikat, kontakta Schalins eller SAFIRA.

Diamanter från 0,50 ct och uppåt levereras dessutom med internationellt ackrediterat certifikat, utfärdade av oberoende organisationer såsom GIA, IGI och HRD. En ring från Schalins är ett svenskt hantverk. Alla Schalins ringar tillverkas helt från grunden i deras anläggning. De smälter och legerar guldet själva, vilket ger full kontroll på innehåll och kvalitet. SP ( Sveriges Tekniska Forskningsinstitut) kontrollerar kvalitén. Schalins infattar själva samtliga diamanter vilket borgar för högsta kvalitet.

Garanti

Schalins har 2 års garanti på alla guldringar, även de med infattningar. Detta innebär att om stenar lossnar under garantitiden vid normalt slitage så ersätts det med ny ring/sten. Detta förutsatt att ringen inte utsatts för någon förändring som t ex. storleksändring, infattning av stenar eller annan yttre påverkan som ej är utförd av SAFIRA.

 

Metaller & ytor

Valfrihet är viktigt och därför kan du välja mellan flera olika ytor på din ring och fem olika metallblandningar - legeringar.

I mer än 6000 år har människan bearbetat guld för att tillverka sig smycken, dess sällsynthet och skönhet är uppskattad världen över. Guld är en mjuk och något seg metall med en varm gul färg. Guld är den smidigaste av alla metaller. Av 10 gr guld kan man valsa eller hamra ut en platta som är 0.00014 mm tunn, s.k. bladguld så att det täcker en yta av 3,5 kvm. Guldet smälter vid 1063 C. Guld väger dubbelt så mycket som silver och tre gånger så mycket som järn.

Rött guld

Eftersom guldet är så mjukt måste det alltid legeras (blandas) med andra metaller för att kunna bearbetas. Halten på finguld anges som 24 karat, 24K. 18K innebär 75 % finguld, 14K innebär 58,5% finguld och 9K innebär 37,5 % finguld. Fram till 1988 var det endast tillåtet att sälja guld som innehöll minst 18K. Numera säljs även 14K och lägre. När guld legeras med koppar och silver blir den rödgul. I Norden föredrar vi av tradition en rödare nyans än vad man gör i Sydeuropa, där en gulare färgton dominerar, båda kan dock vara i 18 karat. Sök i vårt guldsortiment.

Vitt guld

Vitguld är en legering av finguld, palladium, koppar och silver. Schalins vitguld innehåller 16 % palladium. Den är vitgrå till färgen. Vitguldsringen har även ett ytskikt av rhodium. En rhodinerad ring har ett ytskikt som ger en vitare färg än vitguldets naturliga färg. Ytskiktet kan nötas beroende på slitage och bör ytbehandlas med rhodium på nytt. En icke rhodinerad ring kräver inte samma underhåll. Som standard rhodinerar vi alltid, men valet är ditt. Sök i vårt vitguldsortiment.

Rosé guld

Du kan även få ringar i rosé guld. Fin färgbrytning mot röd- och vitguld och passar särskilt bra i tvåfärgade ringar. Rosé guld-legeringen har alla de positiva egenskaper som vanligt guld har och har blivit mycket uppskattat för sin färg. Sök i vårt roséguldsortiment.

Palladium

Palladium är en nygammal ädelmetall inom smyckesbranschen. Den användes ursprungligen som alternativ till vitguld. Palladium har blivit väldigt uppskattat den senaste tiden. Den har liknande egenskaper som platina och vitguld men till ett betydligt lägre pris. Vårt Palladium är en legering, kallad Palladium 500 och består av 50 % rent palladium och resten i huvudsak silver. Sök efter palladium i vårt sortiment.

Silver

Silver är den mest använda ädelmetallen och är populär inom smyckestillverkning bland annat för sin vackra vita färg. Silvret i våra ringar är Silver 935, oxidreducerat silver av hög kvalitet. Sök efter silver i vårt sortiment.

Titan

Titan är ett lätt material som ger en helt annan känsla, lätt på fingret men hård på ytan och med en vackert grå färg. Här finns släta, matterade samt Schalins Trend Collection som har inlägg av silver, guld eller palladium. Schalins titanringar som är infattade med Cubic Zirkon från Swarovski går även att infatta med äkta diamanter, kontakta oss här mer information. Titanet köper Schalins från Harald Pihl som levererar ett rent, allergifritt och ej magnetiskt titan. Sök efter titan i vårt sortiment.

 

Diamanter

Schalins diamanter är konfliktfria enligt The Kimberley Certification Scheme – www.kimberleyprocess.com. Schalins gör själva alla juvelinfattningar för att säkerställa kvaliteten. Schalins vigselringar är infattade med äkta briljanter (facettslipade äkta diamanter) eller Princess slipade äkta diamanter. Diamanterna håller kvaliteten WSI, upp t.o.m. 0,035 ct. och WVS för större. W står för färgen vit, SI och VS står för klarheten. För att säkerställa kvaliteten gör Schalins alla juvelinfattningar själva. För alla guldringar med diamanter medföljer ett certifikat ifyllt av Schalins Ringar, där det anges karathalt på guld samt kvalitet och karatvikt på diamanterna. Certifikatet är en värdehandling, spar det! Om ringen saknar certifikat, kontakta Schalins eller SAFIRA.

Vigselringar med stenar från 0,50 ct och uppåt levereras dessutom med certifikat från internationellt ackrediterade institut som GIA, IGI och HRD. Schalins diamanter är konfliktfria enligt The Kimberley Certification Scheme. Karatvikten är ingraverad i samtliga diamantringar. Ex. 0,24 betyder att ringen är infattad med diamanter med en sammanlagd karatvikt motsvarande 0,24 carat.

Diamantkvalitet

Schalins Ringar är normalt infattade med Wesselton VS (WVS) för diamanter 0,04 ct. och större och med Wesselton SI (WSI) för mindre diamanter. Andra kvaliteter kan offereras. Kvalitetsbedömning av diamanter görs med utgångspunkt från fyra faktorer: vikt, färg, klarhet och slipning, på engelska de fyra C:en: Carat, Clarity, Colour och Cut.

Vikt

Caratvikten är någonting som de flesta känner till. 1 Carat motsvarar 0.2 gram. Ordet Carat härstammar från arabernas ord för johannesbrödträdets frön (kharrub) som araberna använde sig av som vikter på sina balansvågar. Dessa höll en vikt på 0,195 gram. Diamanter med samma vikt kan variera beroende på hur de är slipade, de kan vara låga och vida eller höga och smala. Stora diamanter är mer sällsynta än små, vilket påverkar priset. Mindre stenar med en sammanlagd vikt av 1 Carat kostar därför betydligt mindre än om man väljer en sten som totalt väger 1,00 Carat. Vikten anges i Carat (ct). Inte att förväxlas med karat (K) som betecknar halten finguld i metallen.

Färg

De flesta diamanterna har en svag färgton i gult, brunt eller blått. Diamanter med en distinkt färg hör till de mest sällsynta ädelstenarna i världen. Mycket sällsynta är också de helt färglösa diamanterna. I vanligaste fall använder man vita diamanter, vilka indelas efter färgton. Endast 20% av de världens diamanter har så hög kvalité att de kan användas till smycken. Resten används inom industrin. För att bestämma färgen på en diamant måste man ha en sten att jämföra med s.k. Masterstenar. För att kunna bedöma färgen kan inte stenen vara infattad. Guldfärgen från en rödguldsring kan lätt förvilla ögat vid en färgbedömning av en infattad sten.

Schalins Ringars kvalitetsnormer är:

- Wesselton (W) vit, för briljantslipade diamanter

- Top Wesselton (TW) sällsynt vit, för Princess slipade diamanter

Klarhet

Med klarhet menas antal eller storlek på de inneslutna mineral eller sprickor vilka i allmänhet finns inuti diamanterna. Ofta består inneslutningarna av andra mineral som t.ex. olivin och granat. Diamantens klarhet bestäms med 10 gångers förstoring. Tydliga inneslutningar innebär att en van betraktare kan se inneslutningarna i en oinfattad sten med lupp med 10 ggr förstoring. För en ovan betraktare är det mycket svårt att se någon som helst skillnad i renhet på stenar som är mindre än 0,20ct.

Slipning

Att slipa en diamant är ett mycket avancerat hantverk. Genom den industriella revolutionen på 1800-talet förfinades slipningsmetoderna och diamanterna tog upp kampen med den odlade pärlan som den populäraste utsmyckningen i smycken. En oslipad diamant ser i princip ut som vilken sten som helst. Den vanligaste slipningen är rund briljantslipning, med 57 slipade sidor, men kan också vara oval, hjärtformad eller droppformad. Briljantslipning innebär att stenen har 57 fasetter, 33 på översidan och 24 på undersidan. I Skandinavien är briljantslipning av diamanter vanligast.

 

Specialringar

Vill du ha en ring som ingen annan har du hamnat helt rätt! SAFIRA har ett unikt samarbete med Schalins där vi kan utföra det mesta. En stor del av SAFIRAs tillverkning är redan idag olika former av specialringar, ringar som man vill sätta sin egen prägel på. Du kan ändra antal diamanter, diamantkvalitet, fattning, yta, bredd, höjd, mm. Det är bara fantasin som begränsar. Skriv till oss här. Vi hjälper dig att utforma din drömring!

 

Skötselråd

Guld, palladium och framförallt silver är mjuka material som behöver tas om hand. För att hålla din ring fin under en längre tid rekommenderar vi Er att ta av Er ringarna vid t.ex. träning, arbete med händerna och diskning. Om Ni använder ringar på båda Era händer var varsam vid handklappning som kan skada ringens yta. Även diamanter och dess infattning kan skadas av slag eller annan typ av påverkan mot dem. Det är viktigt att regelbundet göra rent din ring. Om Era händer kommer i kontakt med hudkräm, matvaror och dylikt dagligen kan det göra så att ringen blir smutsig på ytan, i dess borrhål och i gravyrer. Även din hud kan komma att bli irriterad under smutsiga ringar. En ring med eller utan diamanter tar ingen skada av att bli tvättad. Ni kan själva enkelt göra rent Er ring med en mjuk borste och lite diskmedel, avsluta rengöringen med att skölja av ringen noggrant under rinnande vatten. Alternativt kan du lämna in Er ring till oss på SAFIRA som skickar ringen till Schalins för rengöring och eventuell rhodinering samt putsning. På Er begäran kan SAFIRA även ta hand om renovering, översyn av diamanter och dess infattningar för att säkerställa att diamanterna sitter som dom ska.

 

Gravyr

En ring står för mycket, en graverad ring säger allt. Därför tycker vi att valet av gravyr är lika viktigt som valet av ring. Hos oss kan du få den klassiska inre gravyren med datum, namn och symboler, men också en yttre gravyr i form av budskap, stjärntecken eller andra symboler.

Typsnitt

Här nedan ser du de typsnitt som kan graveras i Schalins ringar. Om du inte anger något specifikt önskemål i kassan om typsnitt kommer vi gravera med typsnitt Luna.

Typsnitt Schalins ringar

Symboler

Om du önskar lägga till en eller flera symboler på Er Schalins-ring visar vi de vi kan gravera här nedan. Om du till exempel önskar ett standard-hjärta efter ett namn skriver du det som: Namn "nr 15".

Symboler

 

Se Schalins sortiment här